Despre tulburari psihice | Tulburarea afectiva bipolara - Dipozitia

 HOME 
 CAND SA APELEZI 
 SERVICII 
 DESPRE TULBURARI PSIHICE 
 DESPRE ECHIPA 
 CUM TE PROGRAMEZI 
 CONTACT 

Bine ati venit!

Cand mintea sau sufletul sunt afectate, ai nevoie de ajutor profesional oferit cu calm, intelegere si respect. La noi veti gasi servicii moderne de psihiatrie si psihoterapie pentru adulti.
Psihoterapeut - Medic Psihiatru

   Home   

   Despre tulburari psihice   

   Tulburarea afectiva bipolara - Dipozitia   
Tulburarea afectiva bipolara - Dipozitia
Dispozitia se defineste ca starea emotionala de fond, persistenta pe care o persoana o simte in interiorul sau intr-o anumita perioada de timp si care influenteaza profund punctul acestuia de vedere si felul in care se percepe pe sine, pe ceilalti si lumea sau viata in general. Astfel spus, intre starea emotionala de fond si felul in care gandeste o persoana exista stranse corelatii, in ambele sensuri (se influenteaza reciproc).

Afectul este expresia exterioara, observabila a dispozitiei. Starile afective elementare pot fi intense, chair furtunoase, se insotesc de schimbari neurovegetative, de modificari ale apetitului si somnului si de modificari ale comportamentului.
Oamenii sanatosi au o mare varietate de dispozitii, un amplu repertoriu de expresii afective si simt ca au control asupra acestora.
Tulburarile afective sau ale dispozitiei sunt un grup de conditii medicale caracterizate de modificari semnificative ale dispozitiei, asupra carora persoana pierde controlul si care afecteaza viata acesteia in toate domeniile (profesional, social, etc.) si produce suferinta marcata.

Cand dispozitia este anormal de intensa, psihiatrii folosesc termenul de hipertimie (timie-dispozitie, hiper-prea mult). Invers, cand omul simte prea "putin", cand afectul este mult prea diminuat, plat, indiferent sau apatic vom vorbi de "hipotimie" (timie-dispozitie, hipo-prea putin).

In mod clasic exista hipertimie pozitiva (prezenta in episodul maniacal) si hipertimie negativa (prezenta in episodul depresiv).

Va invit sa va imaginati dispozitia intr-un sistem de doua axe, in care axa orizontala este cea a dispozitiei (de la -? la +?) iar cea verticala are un pol "pozitiv" sau cu "+" asociat maniei si un pol "negativ" sau "-" asociat depresiei, ca in desenul de mai jos.

Dispozitia unei persoane poate fi normala in majoritatea timpului si la un moment dat persoana inceape sa se simta din ce in ce mai obosita, trista si fara speranta atingand polul negativ de nivel de dispozitie caracterizata prin hipertimie negativa sau depresie ca in exemplul A.

Sau din contra, dispozitia poate fi normala ca apoi persoana sa se simta din ce in ce mai plina de energie, vesela si exuberanta, sau doar foarte iritata, poate deveni vorbareata si agitata, avand "hipertimie pozitiva" sau manie, ca in exemplul B (pol pozitiv).

Unii bolnavi pot avea ambele tipuri de episoade in decursul vietii, dispozitia lor descriind o forma sinusoidala, iar tulburarea se numeste "bipolara", fiindca exista episoade care ating intensitatea ambilor poli: polului pozitiv (al maniei) si pe cel negativ (al depresiei). Acest model este exemplificat prin exemplul C.

Va va fi astfel mai usor sa intelegeti la ce se refera psihiatrul cand spune ca dispozitia "a urcat"/"a coborat", sau termeni ca "unipolar" sau "bipolar".