Despre tulburari psihice | Depresia post-partum

 HOME 
 CAND SA APELEZI 
 SERVICII 
 DESPRE TULBURARI PSIHICE 
 DESPRE ECHIPA 
 CUM TE PROGRAMEZI 
 CONTACT 

Bine ati venit!

Cand mintea sau sufletul sunt afectate, ai nevoie de ajutor profesional oferit cu calm, intelegere si respect. La noi veti gasi servicii moderne de psihiatrie si psihoterapie pentru adulti.
Psihoterapeut - Medic Psihiatru

   Home   

   Despre tulburari psihice   

   Depresia post-partum   
Depresia post-partum
Multe femei se simt triste, speriate, furioase sau anxioase in primele 4-6 saptamani dupa nastere. Multe dintre tinerele mame sunt surprinse cat de slabite, epuizate, singure sau suparate se simt. Aceste emotii, deseori fara vreo cauza, sunt opusul a ceea ce tanara mama se astepta sa simta si o fac sa creada ca este o mama "rea". Aceste simptome, daca sunt prezente intr-o forma usoara, sunt consistente cu ceea ce specialistii numesc "baby blues" si apar la 70-80 % din femei dupa nasterea copilului si dispar in cateva zile fara tratament.

"Baby blues"

In general, in primele 3-5 zile dupa nastere, pot aparea sentimente de tristete, anxietate sau suparare la tanara mama. Poate aparea iritabilitate si nervozitate fata de copil, de partener sau de ceilalti copii.

Alte simptome:
- fluctuatii de dispozitie
- plans din senin, fara motiv
- tulburari de somn usoare, lipsa poftei de mancare
- dificultati in luarea deciziilor
- ingrijorari excesive legate de capacitatile de a avea grija de copil.

Simptomele apar datorita schimbarii rapide si bruste a nivelului de hormoni, a dificultatilor nasterii si a stresului adaptarii la noile responsabilitati de mama.
Este nevoie de suport emotional si legat de impartirea responsabilitatilor din partea celorlati membri ai familiei si educatie privind abilitatile de a fi mama si schimbarile fizice si psihice normale din aceasta perioada.

Depresia post-partum

Daca simptomele nu dispar, se inrautatesc sau dureaza mai mult de doua saptamani trebuie suspectata aparitia unei depresii post-partum.

Aceasta are aceleasi simptome principale ca si depresia majora, fiind de altfel un subtip al acesteia. Simptomele apar in primele 4 saptamani dupa nastere si au urmatoarele particularitati:
- sentimente intense de tristete sau nervozitate care afecteaza nu numai capacitatea de a-si face treburile in casa sau la serviciu ci si aceea de a avea grija de copil
- oboseala, extenuare, dificultati severe de somn
- tulburari ale apetitului
- sentimente de vinovatie excesiva, indoiala
- preocupari ca ar putea sa ii faca rau copilului (care o sperie)
- grija si preocupari excesive fata de copil sau neglijarea copilului, indiferenta fata de acesta cu sentimente de vinovatie ulterioare
- daca depresia este foarte severa, pot aparea ganduri de suicid

Depresia post partum necesita tratament, fara de care situatia se prelungeste pana la ani si se inrautateste, punand in pericol viata mamei si a copilului.

Persoanele cu risc pentru depresia postpartum sunt mamele cu:
- antecedente psihiatrice
- istoric de depresie postpartum la o nastere anterioara
- stres recent (deces in familie, mutarea intr-un oras nou, boli in familie etc.)
- lipsa unei suport adecvat familial (femei singure, fara partener etc)
- istoric de tulburari afective in familie

Depresia postpartum apare la 10-15 % din femeile care au nascut recent si apare si mamele fara factorii de risc enumerati mai sus.

Factorii implicati in aparitia depresiei postpartum:
- cauze hormonale:
- - scaderea rapida a nivelului estrogenilor si a progesteronului dupa nastere
- - scaderea rapida a nivelului hormonilor tiroidieni
- efortul nasterii sau stresul chirurgical asociat cu cezariana epuizeaza organismul mamei care va vaea nevoie de o perioada de timp variabila sa se refaca
- dupa nastere, deprivarea cronica de somn si stresul ingrijirii copilului pot favoriza sindromul de oboseala cronica si depresia
- schimbarile psihologice: o data cu aparitia noului copil, mai ales daca este si primul, apar schimbari ireversibile in:
- - dinamica familiei: relatiile dintre cei doi parteneri trec de la statutul de iubiti la cel de mama si tata, exista afectari ale relatiei sexuale, gelozii intre parteneri privind gradul de atentie primit in raportul cu copilul etc
- gradul de libertate al femeii (se poate simti prizoniera, nu mai poate face ce isi doreste, trebuie sa puna copilul pe primul loc , etc.)
- identitatea ei socio-profesionala (ramane in concediu de crestere a copilului, renunta pentru o perioada la cariera profesionala, ceea ce nu se intampla cu tatal, etc.)
- aspectul fizic, multe femei fiind afectate de pierderea aspectului fizic de dinainte de sarcina
- mituri sociale privind indeplinirea rolului de mama: multe femei au asteptari nerealiste, idealizate despre ceea ce vor simti fata de copil, despre relatia cu copilul si personalitatea sau chiar aspectul fizic al copilului, despre abilitatile personale de super-mama si devin triste si frustrate la confruntarea cu realitatea

Tratamentul este medicamentos si psihoterapeutic si va fi prescris de medicul psihiatru. De retinut ca antidepresivele trec in laptele matern, asa ca va trebui discutat cu medicul privitor la alaptare. In general antidepresivele din clasa inhibitorilor de recaptare ai serotoninei sunt relativ sigure in depresia postpartum chiar si la mamele care alapteaza.

Daca gravida are risc crescut de depresie postpartum, antidepresivele (din clasa SSRI) pot fi continuate si in cursul sarcinii.

Cum ne putem proteja dupa nastere de aparitia simptomelor depresive? Cum putem sprijini recuperarea din depresie (pe langa tratament)?
- odihniti-va, nu va propuneti sa faceti mai mult decat se poate, dormiti odata cu copilul
- cereti ajutor de la prieteni si familie, rugati partenerul sa va ajute cu hranirea copilului in cursul noptii
- acordati-va grija si timp personal pe cat se poate zilnic: iesiti zilnic din casa pentru o scurta plimbare, o intalnire cu o prietena etc
- vorbiti despre emotiile dumneavoastra cu partenerul, amintiti-va ca este normal sa aveti tulburari emotionale in aceasta perioada
- nu va extenuati, nu exista mame perfecte care le pot face pe toate, dar exista insa mame deprimate, care nu mai pot face nici strictul necesar, de dumneavoastra depinde ce alegeti pentru dumneavoastra si copil
- vorbiti cu alte mame, informati-va pe internet despre experiente similare (mai ales daca suferiti de depresie), va va ajuta sa aflati cum au depasit alte persoane aceasta situatie