Despre tulburari psihice | Depresia la batrani

 HOME 
 CAND SA APELEZI 
 SERVICII 
 DESPRE TULBURARI PSIHICE 
 DESPRE ECHIPA 
 CUM TE PROGRAMEZI 
 CONTACT 

Bine ati venit!

Cand mintea sau sufletul sunt afectate, ai nevoie de ajutor profesional oferit cu calm, intelegere si respect. La noi veti gasi servicii moderne de psihiatrie si psihoterapie pentru adulti.
Psihoterapeut - Medic Psihiatru

   Home   

   Despre tulburari psihice   

   Depresia la batrani   
Depresia la batrani
Depresia este o efactiune frecventa la varsta a treia. Cu toate acestea doua treimi din pacientii afectati nu se adreseaza medicului psihiatru. Ea apare frecvent asociata cu prezenta unor boli somatice severe sau cu boli cu afectare cerebrala ca accidentele cerebrale vasculare, boala Parkinson sau boala Alzheimer. De asemenea, procesul normal de imbatranire, anumite deficite de vitamine (din familia vitaminelor B, folat etc), problemele sociale (deficite finaciare cronice, singuratate, neglijare din partea copiilor etc), polipragmazia medicamentoasa se adauga si ele ca posibile cauze ale depresiei la batrani.

Simptomele difera de cele ale adultilor mai tineri, fiind atipice pentru simptomele unui episod depresiv major. Astfel, varstnicii nu remarca un anumit moment pentru debutul simptomelor psihice, ci se axeaza pentru simptome legate de anxietate si de simptome somatice (astenie, cefalee, palpitatii, dureri slab localizate, ameteli, dispnee, tulburari garstrointestinale). Aceste simptome ingreuneaza ajungerea la medicul psihiatru si punerea diagnosticului. Frecvent apare un declin al performantelor cognitive si mnezice (nu se pot concentra, uita, nu mai stiu sa se descurce) ceea ce ridica probleme de diagnostic diferential. De altfel, depresia la batrani se mai numeste si pseudodementa, fiindca aceste probleme de gandire si memorie seamana cu cele din dementa.

Pot aparea idei delirante de persecutie, de obicei credinte legate de persecutia din partea vecinilor, furt din casa etc. Tratamentul, atent condus de psihiatru, pentru a evita interactiunile cu celelate tratamente medicamentoase, duce la imbunatatirea vizibila a starii psihice a batranului.

Am depresie. Sunt nebun?
Categoric, NU.

In psihiatria actuala termenul de "nebun" nu mai exista, este perimat si nu corespunde nici unei boli. Folosirea lui a dus la grave discriminari ale bolnavilor psihici, in conditiile in care psihiatria este o ramura a medicinei ca oricare alta, iar tulburarile psihice sunt afectiuni ale sistemului nervos central (creierului, psihicului).

Daca tineti sa il folositi, acest termen denumeste persoanele la care nu mai exista o legatura adecvata cu realitatea, au halucinatii, delireaza, sunt confuzi sau dezorganizati.

In cazul tulburarilor depresive, termenul de "nebun" este si mai inadecvat, persoanele deprimate fiind foarte constiente de limitele realitatii.